Spelrecension Dungeons & Dragons

Folk kanske undrar varför vi började våra rollspelsrecensioner med Pathfinder Second Edition, när Dungeons & Dragons (D&D) är helt klart den största aktören på marknaden. Det finns en enkel anledning till detta, och det är att D&D är så populärt att de flesta som redan är intresserade av rollspel antagligen känner till varumärket det representerar. Ett av de äldsta rollspelen skrivna, nu i den väldigt populära Dungeons & Dragons: Fifth Edition (5E).

Dungeons & Dragons var faktiskt det första icke-svenska rollspel som vi gav oss in på. Den största anledning till det var att det fanns många datorspel, som Icewind Dale och Baldur’s Gate, som var baserade på Dungeon & Dragons regelsystem. Det börjades dock i en annan ände än nuvarande fifth edition, nämligen i Dungeons & Dragons 3.5 edition, ett av de regeltyngsta rollspelen som körts enligt oss. Utbudet av böcker som la till nya klasser, regler eller bara allmänt nya sätt att spela på var enormt. Det var ju tyvärr inte heller alla böcker som var särskilt bra, men det var just där styrkan i systemet låg, dess modularitet och utbytbarhet. Man köpte de böcker som man tyckte var intressanta eller relevanta för just ens egen spelstil. Och det är även där 5 Edition hämtar sin styrka idag.

Dungeons & Dragons 5 Edition i sig är ett relativt regellätt system, med mycket valmöjlighet när det kommer till vilka regler man vill spelledare och spelare ska ta del av. Det finns en hel del böcker som bygger på det arv som har byggts upp i det här systemet över åren. Dungeons & Dragons: Curse Of Strahd 5th Edition till exempel, som bygger på ett gammalt äventyr skriven till en setting som heter Ravenloft, det här äventyret är sett som en av de bästa officiella kampanjerna. Vidare så har det alltid funnits ett intresse av tredje parter som skriver böcker till Dungeons & Dragons. Bland annat då Fria Ligan som har skrivit om ett gammalt svenskt rollspel vid namn Symbaroum för att använda Dungeons & Dragons 5 Editions regelsystem.

Kort sagt så är Dungeons & Dragons 5 Editions ett flexibelt system som är lätt för nybörjare att lära sig och som är lätt att utöka och göra mer komplicerat för de mer avancerade spelarna. Vi rekommenderar varmt att alla som inte har gjort det i alla fall provar systemet då det är ett av de största i världen av en anledning.

Dungeons & Dragons: Player's Handbook 5th Edition

Slutligen så vill jag önska alla en god jul, god fortsättning och jag hoppas ni hittar massor med fina spel i alla dess former under granen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *